Edirnekari Kursumuz Başlıyor

Edirnekari Kursumuz Başlıyor

Edirnemize özgü el sanatı olan Edirnekari kursumuz 1 Mart 2021 Pazartesi günü başlıyor.

11.02.2021 921

 

 

 

Trakya Kalkınma Ajansının "Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek programı" kapsamında bulunan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Uzunköprü Eski Karakol Binasının Restore Edilip Edirnekari Atölyesi Olarak Kullanılması ve Uzunköprü Turizm Altyapısının Geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi.

 

Edirnekari Atölyesi olarak restore edilen eski karakol binamızda açılacak olan Edirnekârî kursumuza katılmak isteyen vatandaşlarımızın Halk Eğitimi Merkezimize müracaat etmeleri önemle duyurulur.

 

 

 

Edirnekârî nedir?

Ahşap üzerine boya ile yapılan bezeme.

XIV-XIX. yüzyıllar arasında Osmanlı ahşap işlerinde "edirnekârî" veya "Edirne işi" diye adlandırılan gelişmiş bir bezeme tekniği görülmektedir. İlk defa Edirne'de ortaya çıkan ve Edirneli sanatçıların elinde başlı başına bir özellik kazanan bu teknik daha sonra İstanbul, Bursa, Diyarbakır ve Erzurum başta olmak üzere Anadolu'nun birçok yerinde yaygın biçimde uygulanmıştır. Özellikle Edirne ve İstanbul'da atölyeler kurulmuş ve sanatçılar kolektif olarak çalışmışlardır; bundan dolayı eserlerin çoğunda sanatçı imzası bulunmamaktadır. Edirnekârî özellikle ahşap eserlerde, trabzan ayaklarında, dolap kapaklarında, çekmecelerde, tavanlarda, lambalıklarda, kavukluklarda, sini (sofra) ve şamdan altlıklarında, duvar saati kutularında, hokkalarda, her cins rubu' tahtalarında, menşur mahfazalarında, yazı takımlarında, cep ve koyun kuburlarında uygulanmış, mukavva ve deri eşya üzerinde, cilt kapaklarında da kullanıldığı görülmüştür. Edirnekârî bezemeler, ahşap işlerinde oymalarla süslenmiş veya düz bırakılmış zeminler üzerine tatbik edilmiştir. Geometrik motiflere çok az yer verilmiş, özellikle bu tekniğin revaçta olduğu geç devirlerde rûmî gibi klasik motiflerin yanı sıra Avrupa'nın etkisiyle biçimlenen barok ve rokoko üslûplarında lâle, sümbül, karanfil, çiçek buketi ve çeşitli meyve motifleri tercih edilmiştir. 

(https://islamansiklopedisi.org.tr/edirnekari)